MCQ Bacteriology: Laboratory Diagnosis of Bacterial Disease 3.33/5 (3)

MCQ Bacteriology 21: Which of the following bacteria is not a most common bacterial pathogen causing diarrhea?
a. Shigella spp
b. Salmonella spp
c. Enterococcus faecalis
d. Campylobacter spp

MCQ Bacteriology 22: Which of the following bacteria is rarely associated with urinary tract infections?
a. E.coli
b. Enterobacter spp
c. Proteus spp
d. Shigella spp

MCQ Bacteriology 23: Which of the following statement regarding Campylobacter jejuni is not correct?
a. It is commonly cultured in antibiotic containing media
b. Incubation temperature is 42°C
c. It is cultured in an atmosphere containing 5% Oand 10%CO2
d. It is a normal flora of intestine.

MCQ Bacteriology 24: Which of the following bacteria is not most important causes of acute bacterial meningitis?
a. Neisseria menigitidis
b. Streptococcus pneumoniae
c. Haemophilus influenzae
d. Streptococcus pyogens

MCQ Bacteriology 25: Which of the following Gram negative rod is not a blood borne bacterial pathogen?
a. Shigella spp
b. Escherichia coli
c. Klebsiella pneumoniae
d. Pseudomonas aeruginosa

MCQ Bacteriology 26: Throat culture is not useful to diagnose
a. Streptococcal sore throat
b. Diphtheria
c. Thrush
d. Pneumonia

MCQ Bacteriology 27: Stool culture is primarily recommended when the complaint is
a. bloody diarrhea (dysentery, enterocolitis)
b. watery diarrhea
c. for both bloody and watery diarrhea
d. an indication of anaerobic infection

MCQ Bacteriology 28: Which of the following bacteria causing sexually transmitted disease can not be grown on artificial media?
a. Neisseria gonorrhoeae
b. Chlamydia trachomatis
c. Treponema pallidum

d. Treponema pallidum and Chlamydia trachomatis

MCQ Bacteriology 29: Cold agglutinin test is useful for the diagnosis of
a. Mycoplasma pneumoniae
b. H. influenzae
c. N. menigitidis
d. Cryptococcus neoformans

MCQ Bacteriology 30: Which of the following test is not recommended for the diagnosis of Syphilis?
a. VDRL test
b. Culture
c. FTA-ABS test
d. MHA-TP test

 Answers key:

21.c. Enterococcus faecalis

22.d. Shigella spp

23.d.It is a normal flora of intestine.

24.d. Streptococcus pyogens

25.a. Shigella spp

26.a. Streptococcal sore throat

27.c. for both bloody and watery diarrhea

28.d. Treponema pallidum and Chlamydia trachomatis

29.a. Mycoplasma pneumoniae

30. b. Culture

Please rate this

6 thoughts on “MCQ Bacteriology: Laboratory Diagnosis of Bacterial Disease

  1. 1.a
    2.d
    3.d
    4.c
    5.d
    6.b
    7.c
    8.b
    9.a
    10.b

    Dear Admin, please let us know if any answer become wrong. Thank you.
    Sincerely, Trichomonas

  2. I’m having a master degree in medical laboratory technician in Albania. Today my professor told about this site. To be honest I really like it. I found it very useful and interesting.

    1. Tankeshwar Acharya

      - Edit

      Reply

      Thank you Franceska for your inspiring comments. Keep the good works going and give me specific feedback when you are free, so that i can improve the site and make it more useful to students and other learners of Microbiology.

  3. i am zack from Malaysia, i’m teaching clinical microbiology for medical laboratory technology student’s. I also ask my students to visit this page for extra reading. Thank you Dr Tankeshwar Acharya for sharing your knowledge.

    1. hi…, I am noordin from Tanzania, I am medical laboratory student at kampala international university, honestly I real like this page

Do you have any queries? Please leave me in the comments section below. I will be happy to read your comments and reply.