Top Ten MCQs about Rickettsial Disease

By Acharya Tankeshwar •  Updated: 06/21/21 •  3 min read

Rickettsiae are obligate intracellular parasites. They are the agents of typhus, spotted fever, and Q fever. Following MCQs are very basic but very important MCQs you must have to master.

MCQs Rickettsia

MCQ Bacteriology 1: Which of the following bacterial species cause Epidemic Typhus?
a. Rickettsiae prowazekii
b. Rickettsiae typhi
c. Rickettsiae tsutsugamushi
d. Rickettsiae akari

MCQ Bacteriology 2: Rocky Mountain Spotted fever is caused by;
a. Rickettsiae prowazekii
b. Coxiella burnetii
c. Rickettsiae rickettsii
d. Rickettsiae typhi

MCQ Bacteriology 3: Which of the following bacterial species can be transmitted via aerosol?
a. Rickettsiae rickettsii
b. Rickettsiae typhi
c. Coxiella burnetii
d. Rickettsiae prowazekii

MCQ Bacteriology 4: Which of the following rickettsial disease is flea-borne?
a. Rocky Mountain Spotted fever
b. Epidemic Typhus
c. Endemic Typhus
d. Scrub Typhus

MCQ Bacteriology 5: All of the following rickettsial diseases are zoonoses except the one…..
a. Rocky Mountain Spotted fever
b. Endemic Typhus
c. Scrub Typhus
d. Epidemic Typhus

MCQ Bacteriology 6: Brill-Zinsser disease is caused by
a. Rickettsiae typhi
b. Rickettsiae tsutsugamushi
c. Rickettsiae prowazekii
d. Rickettsiae rickettsii

MCQ Bacteriology 7: Which of the following statement about Rickettsiae is not correct?
a. Rickettsiae are obligate intracellular bacteria
b. Weil-Felix test can be used in the diagnosis of rickettsial disease
c. All the rickettsial diseases are zoonoses
d. Rickettsiae are gram-negative but stain poorly with standard Gram Stain

MCQ Bacteriology 8: Which of the following rickettsial disease can be transmitted from person to person by the human body louse, pediculus?
a. Epidemic Typhus
b. Endemic Typhus
c. Scrub Typhus
d. Rocky Mountain Spotted Fever

MCQ Bacteriology 9: Ticks is an Anthropod vector responsible for the transmission of one of the following organisms?
a. Rickettsiae prowazekii
b. Rickettsiae typhi
c. Rickettsiae tsutsugamushi
d. Rickettsiae rickettsii

MCQ Bacteriology 10: Which of the following Rickettsial disease is not transmitted to humans by the bite of an arthropod vector?
a. Rickettsial Pox
b. Q Fever
c. Rocky Mountain Spotted Fever
d. Epidemic Typhus

Answer Keys

  1. a. Epidemic typhus, also called louse-borne typhus, is caused by a bacteria called Rickettsia prowazekii
  2. c. Rocky Mountain spotted fever is a serious tick-borne illness, caused by the bacteria Rickettsia rickettsii.
  3. c.Coxiella burnetii, the etiological agent of Q fever, is transmitted to humans by inhalation of contaminated aerosols.
  4. c. Flea-borne typhus also known as murine typhus or endemic typhus, is a disease caused by a bacteria called Rickettsia typhi.
  5. d. Epidemic typhus is transmitted by the human body louse, which becomes infected by feeding on the blood of patients with acute typhus fever.
  6. c. R. prowazekii persists as a latent human infection and years later when immunity is diminished, some persons suffer recrudescent typhus fever (Brill-Zinsser disease).
  7. c. Most of the rickettsial diseases are zoonoses but not all.
  8. a. Epidemic typhus
  9. d.  Rickettsiae rickettsii
  10. b. Q fever. Its transmission to humans is by the aerosol route.

Acharya Tankeshwar

Hello, thank you for visiting my blog. I am Tankeshwar Acharya. Blogging is my passion. I am working as an Asst. Professor and Microbiologist at Department of Microbiology and Immunology, Patan Academy of Health Sciences, Nepal. If you want me to write about any posts that you found confusing/difficult, please email at microbeonline@gmail.com

Keep Reading

7 responses to “MCQ Bacteriology: Lab Diagnosis of Bacterial Disease”

  1. Anonymous says:

    1.a
    2.d
    3.d
    4.c
    5.d
    6.b
    7.c
    8.b
    9.a
    10.b

    Dear Admin, please let us know if any answer become wrong. Thank you.
    Sincerely, Trichomonas

  2. ahmed sabry says:

    1-d
    campylobacter pylori..old name of H.pylori

  3. Franceska says:

    I’m having a master degree in medical laboratory technician in Albania. Today my professor told about this site. To be honest I really like it. I found it very useful and interesting.

    • Tankeshwar Acharya says:

      Thank you Franceska for your inspiring comments. Keep the good works going and give me specific feedback when you are free, so that i can improve the site and make it more useful to students and other learners of Microbiology.

  4. zack says:

    i am zack from Malaysia, i’m teaching clinical microbiology for medical laboratory technology student’s. I also ask my students to visit this page for extra reading. Thank you Dr Tankeshwar Acharya for sharing your knowledge.

    • noordin says:

      hi…, I am noordin from Tanzania, I am medical laboratory student at kampala international university, honestly I real like this page

  5. Abdo says:

    Hi
    It is amazing web site,every things here,please can you add explanation when you answer MCQS please.

We love to get your feedback. Share your queries or comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: